IP-Support Jagtvej 208, 2100 København Ø Tlf: +45 6053 6110 Mail: kontakt@ip-support.dk

Apple Mac og antivirus

Der er en række ting du kan gøre, for at sikre din Mac Computer mod virus og andet utøj.

Det seneste udbrud er Flashback-trojaneren, der allerede har inficeret mere end 700.000 Mac-computere, hvilket vel nok viser, at risikoen er reel, uanset hvad Apple skriver og deres sikkerhed.
I mange tilfælde behøver brugeren slet ikke foretage sig noget for at få computeren inficeret – trojaneren smutter automatisk ind gennem et Java-sikkerhedshul.
Kaspersky Lab har analyseret Flashback og kommer her med ti gode råd til, hvordan du kan beskytte din Mac.

Opret en konto som ikke har administratorrettigheder

SMAC antivirus -swearingtandardkontoen på en Mac er en administratorkonto, dvs. at den lader dig lave de ændringer på styresystemet, som du har lyst til. Det kan cyberkriminelle udnytte til at snige uønskede programmer ind på din Mac. De fleste dagligdagsopgaver såsom afsending af e-mail og internetbrowsing kan sagtens klares fra en konto uden administratorrettigheder.

Brug en internetbrowser med sandkassefunktion!

Det anbefales at bruge Googles browser “Chrome”. Dels fordi den bliver opdateret langt oftere end Apples indbyggede browser Safari, og dels fordi Chrome bl.a. indeholder en integreret “sandkasseversion” af applikationen Flash Player. Sandkassefunktionen isolerer de applikationer, man kører i en browser fra resten af operativsystemet, og stopper derved evt. malware i at sprede sig. Til gengæld har Chrome, så en masse andre huller i sikkerheden.

Afinstaller den separate Flash Player på din Mac

Desværre er Adobes Flash Player ofte et mål for cyberkriminelle, som forsøger at tilluske sig adgang til din Mac. Derfor kan en ældre version af programmet udgøre en stor risiko, når du surfer på internettet. Fjern derfor alle ældre og ikke-benyttede versioner af Flash Player.

Løs Java-problemet

malware_macJava er, ligesom Adobes Flash Player, oplagt mål for cyberkriminelle, som vil have adgang til din Mac. Det anbefales, at du helt afinstallerer den selvstændige installation af Java, og kun benytter din browsers Java plug-in. Desværre tillader Apple ikke Oracle, som er virksomheden bag Java, at opdatere deres program direkte. Apple vil selv gøre dette (til glæde for en masse hackere over hele verden ..), men det bliver desværre ofte først gjort flere måneder efter, opdateringen er blevet tilgængelig, hvilket efterlader Java med en stor sikkerhedsbrist i længere perioder.

Opdater og patch din maskine

Mange af de seneste angreb mod Macs har udnyttet ældre eller ikke-opdateret software. Eksempelvis er det meget lettere for cyberkriminelle at angribe Microsoft Office for Mac 2008 end den opdaterede 2011-version. Dette gør sig dog gældende for alt software på din Mac, så derfor bør du være opmærksom på at opdatere din software, så snart der er nye opdateringer tilgængelige.

Brug en “password manager” til at holde styr på dine koder

Mac har en indbygget “nøglering”, som gør det lettere at holde styr på alle dine koder. På denne måde kan du oprette lange, svære koder til dine vigtigste applikationer, f.eks. netbank, uden at skulle huske dem alle. -Eneste minus er vel kun, at managerne som så mange andre programmer kan hackes.

_Apple biteAfbryd IPv6, AirPort og Bluetooth, når de ikke er i brug

Cyberkriminelle udnytter disse forbindelsesmuligheder til at skaffe sig adgang til din maskine.

Krypter hele din harddisk (FileVault)

I Mac OS X Lion kan du bruge FileVault til at kryptere hele din harddisk. Det kan være en fordel, hvis din Mac bliver stjålet, da tyvene i så fald ikke kan få adgang til dine data. Men ellers hjælper den dig ikke meget.

Opdater Adobe Reader til version 10 eller nyere.

Som med Java og Flash Player er Adobes PDF-læser et yndet værktøj at angribe for cyberkriminelle. Version 10 indeholder en lang række sikkerhedsopdateringer, så sørg for at du som minimum har den sidste version installeret.

Installér et godt sikkerhedsprogram – prøv Kaspersky fra IP-Support

kaspersky antivirus

“Macs kan ikke få virus” er et udtryk, du sikkert har hørt før. Det stammer fra den kendte “Mac vs. pc”-reklame fra 2006. Desværre er dette udsagn ikke sandt, og som Mac-ejer, bør du sikre dig med antivirus-software. Avancerede brugere kan også benytte sig af programmet Little Snitch, som “sladrer”, når programmer på din Mac forsøger at få adgang til internettet.