IP-Support Jagtvej 208, 2100 København Ø Tlf: +45 6053 6110 Mail: kontakt@ip-support.dk

WIFI trusler der lurer derude

Cryptoware kommer til DK

Det sidste ½ år 2012 havde vi besøg af næsten 100 Virusramte Computere, med det til fælles, at brugeren skal betale € 100, til “politiet” (på en konto i Rumænien elign.)
Computeren er derefter fuldstændig låst og åbnes først efter mange timers Virus-rensning på værkstedet, ofte med skader på operativsystem og programmer.

I langt de fleste tilfælde har virussen (Ransomware eller Cryptoware) krævet geninstallation af PC’en.
Maskiner med vira’en har, i langt de fleste tilfælde, været beskyttet med de mest almindelige former for firewall og antivirus. Dog undtaget Kaspersky og et par af de mere erhvervspræget sikkerhedsløsninger.

Sikkerhedsfirmaet Anvisoft

har udgivet Anvi Rescue Disk 1,0, der er et gratis Linux-baseret værktøj som kan bruget til at hjælpe med at finde og fjerne ransomware fra en inficeret pc. Selvom dette ikke ligefrem er en ny idé, så har Anvi redningsdisk 1,0 et par kort på hånden, der gør den lidt mere tiltrækkende end nogle af konkurrenterne.

Med Rescue Disken, får du ikke bare standard ISO-filen, men også et BootUSB.exe redskab som vil bruges til, at boote (starte) computeren på en USB-nøgle.

Lad os sige det med det samme

Det er langt fra alle Ramsomware-infektioner den får ram på, da trojaneren, har det med at nægte adgang til windows-bruger mapperne. Men det er værd et forsøg.

secdiskNår man så bliver inficeret med ransomware, der kræver betaling før det vil give din pc tilbage, åbne dokumenter eller lignende, så bootes fra Anvi Rescue Disken/usb’en i stedet for maskinens normale Windows – Herefter lanceres et meget enkelt miljø som gerne skulle løse problemet.

I et klik eller to, kan du så skanne din pc og fjerne eventuelle trusler.

Anvisoft har også en “Repair” mulighed, der tilsyneladende har til formål, at finde eventuelle registreringsdatabase-problemer, der kunne være forårsaget af malware. (jeg er ikke helt sikker på sidstnævnte er en god ide, da dette kan forårsage yderligere boot-problemer)

Skulle ovenstående muligheder ikke virke

– eller måske er dine boot problemer ikke malware-relateret – så er der stadig håb. Disken er baseret på CDlinux og Xfce, som omfatter masser af andre potentielt nyttige værktøjer. Du kan starte GParted eller TestDisk til, at løse partitions-problemer, der programmer til at gennemse filsystemet, genskabe tabte vigtige dokumenter på disken mm., og du får også en Firefox-kopi til at udforske dine problemer online.

De ekstra værktøjer gør Anvi Rescue Disk lidt mere brugbar, mens vi ikke ville stole på det alene, kan det stadig være en god idé at opbevare en kopi, som ekstra beskyttelse mod en fremtidig data katastrofe.