IP-Support Jagtvej 208, 2100 København Ø Tlf: +45 6053 6110 Mail: kontakt@ip-support.dk

Holland implementerer som det første europæiske land en net-neutralitetslov

.
På verdensplan har kun Chile gjort det samme.
Princippet for net-neutralitetsloven -Reservér online – betyder at operatører ikke må prioritere eller filtrere de cellulære data eller internettrafik efter indhold. Al datatrafik skal behandles ens.

Den umiddelbare konsekvens er, at det er forbudt at bortfiltrere trafik, eller tage ansvar for eller begrænse indhold fra data-intensive tjenester som Skype eller YouTube eller WhatsApp (en populær internet SMS-service) eller down-loading af specifikt indhold eller tage ekstra gebyrer for deres Internet-tjenester afhængig af de tjenester, abonnenten bruger.

Loven blev enstemmigt vedtaget tirsdag eftermiddag i overhuset i det hollandske parlament, kendt som Eerste Kamer. Resultatet, der var ventet, kommer efter et stort flertal i underhuset godkendte loven sidste sommer.

Forhindrer pakke-snooping
Reservér online-loven omfatter en anti-aflytningsbestemmelse, der begrænser internetudbyderes brug af overdrevne invasive aflytningsteknologier, såsom deep packet inspection (DPI). Brugen af DPI fik skærpet opmærksomhed, da det kom frem at KPN og en række Mobiltelefonproducenter optog og analyserede brugerens trafik via brug af visse apps.
Loven indeholder endvidere en kommission der sikrer, at internet-udbydere kun kan afbryde deres brugere i et meget begrænset sæt omstændigheder, da det stadfæstes at internetadgang er meget vigtigt for at fungere i et informationssamfund.

Udbyderne kan i øjeblikket på grundlag af deres vilkår og betingelser afbryde brugeres internetbrug pga en meget lang række årsager. Kommissionen tillader dog for afbrydelse i tilfælde af svig eller når en bruger ikke historisk betaler regninger.

Ikke helt slut
net  neutralitet
Helt slut er det dog ikke med deep packet inspection, men fra nu af, er det kun tilladt som et overvågningsmiddel der kan påtvinges af politiet med nødvendig retskendelse, eller hvis kunden accepterer det. Loven giver også forsat mulighed for styring af trafikken i tilfælde af overbelastning eller hvis netsikkerheden trues, så længe disse foranstaltninger tjener Internetbrugerens bedste.

Teknikaliteter eller fejl i loven kan stadig rettes ved en afstemning ons 15. maj.
En af disse teknikaliteter, der vil blive udbedret ved den kommende afstemning, er en religiøs undtagelse, der blev medtaget i loven, giver mulighed for at internettets brugere kan anmode en internetudbyder om at filtrerer deres internettrafik ved at blokere sikkerhedstjenester og applikationer af ideologiske årsager. Undtagelsen blev tilføjet lovforslaget sidste år ved en fejl, men bliver taget af tapetet igen, da der er tale om ideologisk censur..

En talsmand for KPN har udtalt, at mobilt bredbånd vil blive dyrere på grund af den pålagte netværksneutralitet.
Så nu er det spændende hvornår vi får ægte net-neutralitet i Danmark.